Sosyal Medya

Güncel

Meşal’den Türkiye’ye teşekkür

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türkiye’ye Filistin davasına verdiği destek ve İsrail ile normalleşmesi sürecinde Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmasından dolayı teşekkür etti.



Ä°kâmet ettiÄŸi Katar’ın baÅŸkenti Doha’da gazetecileri kabul eden Hamas Siyasi Büro Åžefi Halid MeÅŸal’e, Türkiye DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu’nun ÇarÅŸamba günü Gazze’nin ablukasıyla ilgili sözleri soruldu. Yanıtı şöyle oldu:

“Türkiye DışiÅŸleri Bakanının bu sözleri, Ankara-Tel Aviv normalleÅŸme süreciyle ilgili yapılan asılsız haberlere yanıt niteliÄŸinde. Türkiye’ye ve yönetimine Gazze ablukasının kaldırılmasını ön ÅŸart olarak öne sürdüğü için teÅŸekkür ederiz. Türkiye bu ÅŸartı koymasaydı çoktan Ä°srail ile normalleÅŸmiÅŸmeyi tamamlamış olurdu"

MeÅŸal, Katar’ın da Gazze ablukasının kaldırılması ve yeniden inÅŸa konularındaki çabalarına da vurgu yaptı ve Hamas’ın Gazze ablukasını Türkiye ve Katar’ın çabalarıyla kaldırmaya çalıştığına iÅŸaret etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu Çarşamba günü, "İnsani yardımlar Gazze'ye ulaştırılmalı" açıklamasını yapmıştı.

Çavusoğlu, İsrail ve Türkiye arasındaki görüşmelerin Hamas'ın İstanbul'daki bürosunun kapatılması talebinde tıkandığı iddialarının ardından şu açıklamayı yapmıştı:

"Hamas ile ilgili bir sorun olduÄŸunu düşünmüyorum. Bizim başından beri Hamas ile temaslarımız gizli saklı deÄŸil. Hamas liderlerine telkinlerimiz de gizli saklı deÄŸil. Bir taraftan OrtadoÄŸu barış sürecine katkı saÄŸlamaya çalışıyoruz. Ä°srail ile iliÅŸkilerimizin kopması nedeniyle bu katkıyı yeterince veremediÄŸimizi biliyoruz. Ama Hamas olmadan kalıcı bir barışın olmadığını bugün Ä°srail de kabulleniyor. Bu konuyla ilgilenen herkes bunu kabul ediyor. Dolayısıyla bundan sonra da Hamas’a gerek El Fetih ile Filistin içinde birlik ve beraberliÄŸin devam etmesi ve gerekse OrtadoÄŸu barış sürecine katkı saÄŸlamak baÄŸlamında Hamas ile de temaslarımız devam edecektir. Ä°lk temasa geçtiÄŸimiz zaman tepki gösteren ülkeler bile bizim ne yapmak istediÄŸimizi, Ä°srail dâhil çok rahat bir ÅŸekilde anlamıştır. Dolayısıyla Ä°srail ile iliÅŸkilerimizin normalleÅŸmesi için Hamas diye bir ÅŸart yoktur, olamaz da."

Kaynak: AA Arapça ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.